Verschil boekhouder en accountant
Vaak bestaat er nog onduidelijkheid over het exacte verschil tussen een boekhouder en een accountant. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, verschillen de twee vakgebieden sterk van elkaar. Accountantskantoor Hoff licht deze verschillen graag toe.
Het verschil tussen een boekhouder en accountant
Aan de vergelijking tussen een boekhouder en accountant zitten grote verschillen gebonden. Op de grootste verschillen zoomen we verder in:
Het opleidingsniveau
Het eerste grote verschil tussen een boekhouder en een accountant is het opleidingsniveau. Iedereen is, ongeacht de genoten opleiding, vrij om zichzelf boekhouder te noemen. Dit komt omdat het een vrij beroep is. Wel zijn er verschillende opleidingen tot boekhouder, van mbo-niveau tot hbo-niveau bachelor.
Om accountant te worden, dient een hbo- of wo-opleiding Accountancy te zijn afgerond. Er zijn schakelprogramma’s beschikbaar voor mensen in het bezit van een Bacheloropleiding of WO-opleiding. Zij kunnen via het schakelprogramma “Post HBO AA Accountancy” de AA-titel behalen. Daarnaast dient de professional de 3-jarige praktijkopleiding af te ronden via het geïntegreerd eindexamen voordat hij of zij zich kan inschrijven in het accountantsregister en de beschermde titel Accountant mag gebruiken.
Het accountantsregister
Iedere accountant in Nederland dient ingeschreven te staan in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Het accountantsberoep is in Nederland namelijk wettelijk geregeld. De NBA is in het leven geroepen om de kwaliteit van accountants te waarborgen. Zo dient iedere accountant te voldoen aan de eisen die de NBA onder andere op grond van de Wet op het accountantsberoep stelt:
- Verplichte permanente educatie
- Toetsing van het accountantskantoor
- Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering
- Het aanstellen van een waarnemer
- Waarborging van de door de NBA opgestelde gedrags- en beroepsregels
De opgestelde gedrags- en beroepsregels omvatten de volgende fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid, en vertrouwelijkheid. Deze regels zijn opgesteld met het doel om de belangen van de klant en de kwaliteit van de accountant te verzekeren.
De genoemde eisen die gesteld worden aan het uitoefenen van het beroep accountant, gelden niet voor boekhouders. Als u in zee gaat met een accountant, bent u dus verzekerd van kwaliteit en een adviseur die u kunt vertrouwen.
Een accountant is uw adviseur
Een accountant doet veel meer dan verwerking van financiële administratie. Een accountant is er om u te adviseren, maar ook om te fungeren als sparringpartner bij allerlei complexe vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsopvolging, fusies, overnames en financieringen.
Accountant of boekhouder?
Past een accountant beter bij uw organisatie, of juist een boekhouder? Dit is geheel afhankelijk van uw organisatie en uw wensen. Een boekhouder is geschikter voor zzp’ers en kleine bedrijven, terwijl accountants geschikt zijn voor grotere organisaties. Sommige organisaties zijn zelfs verplicht om in zee te gaan met een accountant. Dit is van toepassing wanneer aan tenminste twee van de drie onderstaande criteria wordt voldaan:
- 12 miljoen euro of meer netto-omzet
- Een balanstotaal van 6 miljoen euro of meer
- 50 werknemers of meer
Diensten van Accountantskantoor Hoff
Bij Accountantskantoor Hoff kunt u terecht voor een wijde variëteit aan diensten:
Contact met Accountantskantoor Hoff
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die we als accountantskantoor in Hoorn bieden? Bel ons of vul ons contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Accountantskantoor Hoff B.V.
De Oude Veiling 12
1689 AA ZWAAG (Gem. Hoorn)
Tel: 0229 – 280 090
Veelgestelde vragen
Wat kost salarisadministratie uitbesteden?
Iedere organisatie is uniek en daarom ontvangt u altijd een vrijblijvende prijsindicatie op maat, geheel op basis van uw wensen. Zo zijn de uiteindelijke kosten voor salarisadministratie uitbesteden onder meer afhankelijk van het aantal werknemers binnen uw organisatie en andere specifieke wensen. We hanteren vaste scherpe prijzen.
Waarom salarisadministratie uitbesteden?
Salarisadministratie uitbesteden bespaart u veel tijd en kosten, want u hoeft de bijbehorende wet- en regelgeving niet te kennen en u hoeft hier ook geen personeel voor aan te nemen. De wet- en regelgeving verandert constant en het kost veel tijd om uw kennis up-to-date te houden. Bovendien geef je de verantwoordelijkheid uit handen en verklein je de kans op fouten of boetes.