Beoordeel de diverse arbeidsrelaties binnen uw onderneming

Geplaatst op

Het beoordelen van arbeidsrelaties binnen een onderneming is een belangrijk onderwerp, zeker met de recente veranderingen in wet- en regelgeving. Heeft u werknemers in dienst, huurt u zelfstandigen in, of maakt u gebruik van andere flexibele arbeidskrachten? Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium definitief opgeheven, en de Belastingdienst heeft haar aanpak rond arbeidsrelaties aangescherpt. Daarnaast staat een hervorming van de arbeidsmarkt hoog op de politieke agenda. Wat betekent dit voor uw organisatie? Wij zetten het voor u op een rij.

Wat betekent het einde van het handhavingsmoratorium?

Het handhavingsmoratorium, dat jarenlang gold voor de beoordeling van arbeidsrelaties, is per 1 januari 2025 afgelopen. Hierdoor kan de Belastingdienst nu optreden bij schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat:

  • Vanaf 2025 de Belastingdienst geen modelovereenkomsten meer beoordeelt of verlengt.
  • Bestaande modelovereenkomsten nog wel geldig blijven tot eind 2029, mits deze voldoen aan de actuele wet- en regelgeving.
  • Vanaf 2026 boetes worden opgelegd als blijkt dat organisaties niet aantoonbaar bezig zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid.

De Belastingdienst zal in 2025 eerst waarschuwingen geven tijdens bedrijfsbezoeken. Indien nodig kan dit uitmonden in een boekenonderzoek, met mogelijke naheffingen tot 1 januari 2025. Alleen bij kwaadwillendheid kan direct strenger worden gehandhaafd.

Veranderingen in modelovereenkomsten

Met ingang van 6 september 2024 beoordeelt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer. Ook de populaire “modelovereenkomst vrije vervanging” is al vervallen door een arrest van de Hoge Raad in maart 2023. Hoewel bestaande modelovereenkomsten gerespecteerd worden tot eind 2029, kunnen deze worden ingetrokken als:

  • Ze niet langer voldoen aan de wet- en regelgeving.
  • Ze door nieuwe wetgeving of jurisprudentie ongeldig worden.
  • Niet volgens de voorwaarden van de modelovereenkomst wordt gewerkt.

Dit benadrukt het belang om uw arbeidsrelaties kritisch te beoordelen en actueel te houden.

Hervorming van de arbeidsmarkt: wat staat er op de planning?

Naast het einde van het handhavingsmoratorium werkt de overheid aan een hervorming van de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande, waaronder de voorbereiding van de “Wet meer zekerheid flexwerkers (Flex)” en het “Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR)”. De Raad van State heeft inmiddels advies uitgebracht over beide wetsvoorstellen. Hierin wordt kritiek geuit dat een fundamentele aanpak ontbreekt, wat de noodzaak benadrukt van een meer toekomstbestendige arbeidsmarkt. Het advies van de Raad van State wordt meegenomen in het verdere wetgevingstraject. Hoewel deze hervormingen gericht zijn op het bieden van meer zekerheid en duidelijkheid, zullen ze ook grote gevolgen hebben voor werkgevers en opdrachtgevers. Het is daarom essentieel om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en uw organisatie hierop voor te bereiden.

Wat kunt u doen om risico’s te beperken?

Om risico’s op schijnzelfstandigheid en mogelijke naheffingen te voorkomen, kunt u de volgende stappen ondernemen:

  1. Vraag vooroverleg aan met de Belastingdienst
  2. Houd modelovereenkomsten actueel
  3. Blijf op de hoogte van wetgeving
  4. Laat uw arbeidsrelaties beoordelen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag

Bij Accountantskantoor Hoff begrijpen we dat deze veranderingen ingewikkeld kunnen zijn. Heeft u vragen over uw arbeidsrelaties of wilt u advies op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag om uw organisatie toekomstbestendig te maken.

U kunt ons bereiken via telefoon: 0229-280090 of e-mail: info@accountantskantoorhoff.nl.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak nu een afspraak voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze adviseurs of accountants in Hoorn.